Vad är egentligen åldersinflammation och vad kan du själv göra för att åldras på ett hälsosamt sätt? Träning och motion hjälper mycket, inte bara med det fysiska, även med det psykiska måendet.

Visste du att kosttillskottet vitaepro plus numera är kvalitetssäkrat för idrottare? Dessutom är det Sveriges mest sålda kosttillskott. Perfekt för dig som lever ett aktivt liv. Ung som äldre.

Träning livet igenom får oss att må bra

Träning och motion är livsviktigt, hela livet igenom. I en artikel i 1177 går det att läsa om hur du håller dig i form som senior, genom att regelbundet träna både balans, muskelstyrka och kondition. Det ger dig energi, uthållighet och ja, styrka. Dessutom förebygger det vissa sjukdomar och inte minst ditt psykiska mående. Promenader ute i naturen med styrketräning som avslutning hemma är en bra start, gympass och dans är två till roliga aktiviteter som verkligen får igång kroppen och får dig att må bättre. För att träna upp styrka i ben och mage kan du göra följande träningspass hemma, snabbt och enkelt:

  • Stå vid ett bord och håll i dig. Lyft ena benet och böj långsamt det ben som du står på. Böj inte för långt – bara så att du känner att du orkar upp igen. Räta upp dig till stående försiktigt och kontrollerat. Tänk på att hela tiden behålla en bra spänning i magmuskulaturen när du utför övningen.
  • Om du är äldre eller har höft- eller knäproblem kan du börja med att utföra övningen genom att böja båda benen, niga. Stå vid ett bord eller ställ en stol bakom dig så känns det säkrare.
  • Sitt på en stol, håll i sitsen med båda händerna. Lyft upp ett ben i taget i ett lugnt och kontrollerat tempo. Tänk på att använda bukmusklerna.

Källa: 1177 Vårdguiden

Träning motverkar åldersinflammation hos äldre

På sajten Idrottsforskning visar det sig att motion hjälper mot kronisk inflammation i blodomloppet hos äldre. En kronisk inflammation kan bidra till både diabetes men även hjärt- och kärlsjukdom. Tillståndet kallas för åldersinflammation och föregås av bukfetma, förhöjt blodtryck och blodsocker samt förhöjda blodfetter. Som tur är går det att motverka detta förlopp genom fysisk träning, vilket i sin tur främjar ett hälsosamt åldrande. En kronisk inflammation kan även vara orsak bakom förlust av muskelmassa, som minskar med åren.

Studier vi genomfört tyder på att åldersinflammation bland annat negativt påverkar förmågan till celldelning samt bildning av nya blodkärl hos cellerna i blodkärlsväggen – vilket i sin tur till exempel kan förklara ett förhöjt blodtryck – Fawzi Kadi och Andreas Nilsson, forskare vid Örebro Universitet till Idrottsforskning.se

Även i Friskispressen tipsas det om hur du som senior håller åldrandet på avstånd genom att utföra vissa övningar. Det handlar om att sitta på en stol, hålla ryggen rak men inte luta sig mot ryggstödet och sedan korsa armarna och placera fötterna i axelbredd på golvet, sug in naveln och res dig till stående, vänd tillbaka nedåt och gör om. Ju djupare du går desto jobbigare kommer det bli, men desto mer effekt kommer du få. Om du orkar så dippa bara rumpan i stolen i det nedre läget.

 

 

Stäng meny