Hur blir man en bra säljare egentligen? Och vilket är det vanligaste yrket bland män i förvärvsarbetande ålder?

säljareVisste du att det allra vanligaste yrket för män är företagssäljare? Det finns alltså en god chans till att få jobb om du söker  säljjobb i Stockholm, både om du är man eller kvinna. På Statistiska centralbyrån (SCB) går det att läsa om hur företagssäljare kommer på första plats med hela dryga 89 000 + personer i yrket under år 2017. Att jobba med sälj är i stor del att jobba med service på olika sätt, gentemot människor i olika situationer och åldrar. Det är viktigt att kunna ta människor och att kunna övertyga med sitt sätt, sin presentation och sin värme.

Bli en bättre säljare

Vad krävs då för att faktiskt bli ännu bättre som säljare? Bland annat krävs det att du är motiverad och har en vinnarskalle, att du vill slå dina kollegors resultat och vinna genom att verkligen anstränga dig. Mer krävs det att du är påläst om produkten eller tjänsten du säljer, ta reda på alla möjliga behov och utmaningar som en kund kan ha och se till att ha rationella argument till fördel för det du säljer. Lyssna och var personlig – gör även det lilla extra, det gör dig till mer än en säljare och bygger upp relationer – och relationer bygger förtroende. Ansträng dig och utgå alltid ifrån att detta kan bli den bästa affären någonsin. Var även tydlig och se till att komma med energi in i säljet, inspirera med dina visioner.

Sätt kunden i fokus

Fler tips är att sätta kunden först och inte översälja, tänk i stället långsiktigt och bygg relationen, det lönar sig i längden. Tänk på kundens bästa, det skiner igenom och bygger förtroende. Följ gärna upp mötet med en kund, det kan göra att en försäljning blir av som inte blev det vid första mötet. Det gäller alltså att vara serviceminded hela tiden. Och leverera det som är sålt, var proaktiv och justera eller optimera om det krävs, det garanterar att kunden blir nöjdare och att förtroendet återigen finns på plats. Mer om detta går det att läsa om här och här.

Stäng meny