Nu har hösten kommit och med den kall luft och ökad mängd virus bland befolkningen. Många vill undvika att bli sjuka, till exempel slippa att drabbas av säsongsinfluensan som kan leda till många dagar med hosta och feber. För att slippa bli sjuk i vinter kan du redan nu boka vaccination, vilket är enkelt att göra i Göteborg och andra större svenska städer.
Du hittar enkelt vaccinationer i Göteborg genom att besöka Din Klinik, som är din kundnära vaccinationsmottagning i Göteborgsområdet. Här är det möjligt att vaccinera sig till konkurrenskraftiga priser, bland de billigaste i staden. Du kan få skydd mot säsongsinfluensan här, men också mot livmoderhalscancer och TBE.
Undvik att bli sjuk
För att slippa bli sjuk i vinter kan du boka vaccination i god tid, men tänk också på att inte ta alla vaccin samtidigt om du vill skydda dig mot flera åkommor. På detta sätt kan du undvika att få flera bieffekter samtidigt. Säsongsinfluensan orsakas av ett mycket smittsamt, luftburet virus. Det sprids när människor i din närhet nyser eller hostar. Att använda munskydd kan vara ett bra sätt att skydda sig, men vaccination är också bland de mest effektiva metoderna att slippa bli smittad. Människor reagerar på lite olika sätt av vaccinet. En del blir svullna och röda där de tagit sprutan. Du kan också få huvudvärk, feber eller ont i musklerna. Alla besvär brukar försvinna inom några dagar.
Riskgrupp och vaccination
Om du tillhör en riskgrupp är det alltid klokast att du vaccinerar dig.
Till riskgrupper hör personer som är äldre än 65 år, kroniskt lung- och hjärtsjuka, diabetiker och personer som har nedsatt immunförsvar.
Om du har en kronisk sjukdom och inte är säker på vad som är bäst alternativ bör du fråga din läkare innan du vaccinerar dig.
Immunitet mot influensa
När influensasäsongen inte är lika stark sjunker immuniteten i befolkningen, enligt Mia Brytting som är enhetschef vid Folkhälsomyndigheten. Vaccinationen brukar dra igång i början av november, men på särskilda boenden sker den tidigare på året. Tack vare coronarestriktionerna har säsongsinfluensan varit mildare och inte drabbat lika många under två säsonger. Folket har hållit avstånd, tvättat sina händer och stannat hemma vid sjukdom. Detta har också minskat spridningen av andra luftvägsinfektioner.