En servad bil är en säker bil. Det sista du vill är att din bil får körförbud, eller i värsta fall att en olycka sker på grund av utebliven service. Att låta få sin bil besiktigad är med andra ord ett bra sätt att få på papper hur bilen mår.

Om du någonsin ägt en bil är det faktum att man måste besiktiga den med jämna mellanrum säkerligen inte något nytt. Det är ett sätt att säkerställa att bilarna på Sveriges gator är hela och kördugliga. Ju större andel fordon som är i bra skick desto färre olyckor baserat på slitage och trasiga delar.

Hur mår din bil?

Att lämna in bilen på service är ett sätt att se till att alla viktiga vätskor är påfyllda, att bromsarna tar som de ska och att lyktorna är i okej skick. Om du leasar bilen ingår service i vissa fall och då är det lätt att lämna in bilen på en rutinmässig titt för att se till att allt är som det ska. Det är inte enbart för din egen skull du bör serva bilen, det är för dina medtrafikanter också. Funkar inte bilens blinkers som de ska eller om du har slitna däck riskerar du att bli en fara för de andra som färdas på vägarna. En del av servicen är lätt att göra själv. Du kan kolla lufttrycket i däcken, fylla på olja och byta torkarblad utan problem. Däremot en mer genomgående service bör utföras av en verkstad.

När du lämnar in din nyservade bil på bilprovningen för att göra den återkommande besiktningen kan du känna dig tryggare att den passerar utan några fel. Det är inte bara vanliga personbilar som måste besiktigas, näst intill alla vägfordon måste bli godkända i bilprovningen. Har du nyligen köpt din första bil eller är allmänt nyfiken på hur en bilbesiktning går till kan du läsa mer här.

Stäng meny