Att dricksa eller inte dricksa, det är frågan. I Sverige råder det en delad mening huruvida drickskulturen är något som bör behållas eller avvecklas. Servicepersonal i Sverige har i regel bättre betalt än i andra länder och därför anses inte dricks vara nödvändigt för att klara sig ekonomiskt.
När notan kommer in under ett restaurangbesök är det inte ovanligt att det uppstår diskussioner om hur mycket man bör dricksa och om man ens behöver göra det i Sverige. I regel pratar man om att man bör dricksa mellan 10 och 15 procent av den totala summan, men i vilka fall ska man dricksa? Är det verkligen en nödvändighet eller är det en gammal sed som lever kvar i det moderna samhället?
Under avveckling i Sverige
Det råder utan tvekan en del oklarheter kring att dricksa. Till viss servicepersonal kan det kännas naturligt att addera en summa för arbetet, men ibland blir man osäker. I andra länder är det inte ovanligt att dricksa både taxiföraren så väl som frisören eller personen som levererar maten till dörren. Detta är däremot ingen självklarhet i Sverige. Att vi inte gör så här anser vissa beror på att det är ett förlegat system, att det inte längre är den självklarhet som det tidigare var. På restaurangen Boulebar har man till och med valt att förbjuda dricks helt och hållet.
Så är det i utlandet
Inför en utlandsresa kan tankarna kring dricks dyka upp. Hur mycket man bör ge skiljer sig ofta åt länderna emellan och är man för första gången i ett land är det inte alltid lätt att veta vad som gäller. I det flesta fall är det en högre summa än i Sverige. Är man väldigt nöjd med servicen när man är i USA bör man åtminstone dricksa 15–20 procent av notan, eller så gör man som en amerikan gjorde och ger hela sin bil som dricks. Det är lite av ett extremfall, men om du vill vara på den säkra sidan kan du kolla på den här listan från Aftonbladet som går igenom de flesta europeiska länder.