Det är viktigt att röra på sig – inte minst om du har ett stillasittande jobb framför en dator.

När du jobbar på ett kontor och har ett relativt stillasittande jobb är det väldigt viktigt att kunna variera ställningen du jobbar på. Med ett höj och sänkbart skrivbord kan du variera dig betydligt, och välja om du vill sitta och jobba, att stå eller att gå på ett gåband under bordet, något vi skriver mer om nedan.

Stillasittande påverkar hjärnan och fokus

Stillasittande kan verka rätt så harmlöst. Det är skönt att sitta ner och många upplever att de fokuserar bättre när de sitter ner och jobbar. Men faktum är att skrivbordstillasittande i längre perioder inte alls är bra, bland annat kan det påverka din hjärna eftersom det påverkar blodflödet till ditt huvud negativt. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur sittande påverkar ditt minne, till det sämre. Fokus kan även det försämras av att du sitter ner, stillasittande i längre perioder försämrar nämligen vår förmåga att tänka då signalsubstanser inte fungerar på exakt samma sätt i hjärnan. Annat som är dåligt med stillasittande är att det kan få oss att känna oss slöa.

Det är med andra ord jätteviktigt att vi motverkar stillasittande i vardagen, börja med små grejer. Få in rörelse under dagen genom att ta ett möte där du och din kollega går runt huset eller i kvarteret, i stället för att sitta i två fåtöljer eller vid ett bord inne på kontoret. Gör det även utanför jobbet, ta trapporna i stället för rulltrappa eller hiss, gå till affären i stället för att ta bilen, hoppa av några stationer innan ditt stopp, och gå sista vägen – oavsett om det är t-bana, spårvagn eller buss. Ställ dig upp vid skrivbordet och stretcha, jobba stående ett tag innan du sätter dig ned.

Gåband under skrivbord?

I en artikel i Forskning.se går det att läsa om hur gåband på arbetsplatser har ökat aktiviteten. Men det räcker faktiskt inte trots att det finns positiva effekter. Det ger dock möjligheten till ökad fysisk aktivitet på ett kontor med där man sitter vid datorer och skrivbord och jobbar.

 

 

Stäng meny