Känner du dig trött och hängig trots att du sover tillräckligt många timmar? Däckar du på soffan direkt efter jobbet? Är du osäker på om du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler? En håranalys kan ta reda på hur balansen av mineraler och andra näringsämnen är i kroppen och på sikt ge dig ett bättre mående både psykiskt och fysiskt.

Allt fler i västvärlden lider av näringsbrist trots att vi har tillgång till tillräckligt med näringsrika livsmedel. Det här beror på att vi får i oss för lite av de vitaminer och mineraler vi behöver genom kosten när vi äter mer snabbmat och halvfabrikat. En håranalys är ett enkelt och prisvärt sätt att ta reda på om du är drabbad.

Må bättre med en kropp i balans

Att kosten är viktig för hälsan är välkänt och nya forskningsrön visar att dålig kost kan leda till allvarliga sjukdomar och förtida död. Brist på vitaminer och mineraler är ofta inte det första människor i västvärlden oroar sig för eftersom mat finns tillgänglig i överflöd. Men många äter inte så varierat och det här leder till obalans i kroppen. När du inte får i dig tillräckligt av de byggstenar som kroppen behöver för att må bra så blir du hängig och trött. Det här är diffusa symptom som kan vara svåra att få bukt med.

Exempelvis är det vanligt att kvinnor i fertil ålder lider av järnbrist. Järnbristen leder bland annat till kronisk trötthet och utmattning som sänker både välmåendet och prestationsförmågan. Den goda nyheten är att de flesta bristtillstånd enkelt kan avhjälpas med rätt kosttillskott. Eftersom balansen i korpen är viktig att bevara är det däremot ingen bra idé att själv experimentera med olika vitaminer och tillskott. Börja alltid med en analys för att få reda på vad din kropp behöver.

Så fungerar håranalys

Vid en hårmineralanalys mäts mängden mineraler i håret, något som direkt reflekterar hur kroppens celler mår. Metoden är unik eftersom den kan visa hur kroppen har mått under en lång tidsperiod. Ibland kan analysen också visa om sköldkörteln och binjurarna har en normal funktion. Med hjälp av svaret kan du anpassa din kost och dina kosttillskott med utgångspunkt i vilka ämnen din kropp lider brist på.

Det finns många olika företag som erbjuder håranalys och undersökningen är enkel att göra, ofta ingår följande steg:

  • När du valt det företag du vill anlita beställer du ett testkit som skickas till din hemadress. Kitet innehållet instruktioner för hur provtagningen ska gå till. Du skickar sedan själv in hårprover enligt instruktionerna. Fyll noggrant i underlaget och följ stegen i instruktionen för att få ett så sanningsenligt resultat som möjligt.
  • Ditt prov skickas sedan till laboratoriet som utför analysen. Vanligen tar det 2-3 veckor innan svaret kommer. Svaret antingen mejlas eller skickas med brev.
  • Ofta erbjuder analysföretagen en möjlighet att boka tid för konsultation och genomgång av resultaten. Du kan också få direkta rekommendationer på kosttillskott med utgångspunkt i analysen.

Kostnaden för en håranalys varierar mellan företag och bör tydligt framgå på respektive leverantörs hemsida.

Stäng meny