Det är cirka 3 procent av den vuxna befolkningen som lider av hyperhidros (överdriven svettning). Vanligast är svettningar på händerna, fötterna, i armhålorna och i ansiktet som gör livet besvärligt för den drabbade. Benägenheten för att få hyperhidros är större för den som har föräldrar med samma problem. Men det finns fungerande behandlingar.

Svettlukt och svett är två olika saker. Svettas gör kroppen för att kyla ner sig. När svetten sedan kommer i kontakt med bakterier på huden uppstår det som bekant armsvett, fotsvett etc. – helt enkelt den illaluktande sidan av att svettas. När kroppen producerar orimliga mängder svett, som inte har med verkliga temperaturförhållanden att göra, blir det för många ett handikapp. Rent praktiskt krävs klädbyten flera gånger om dagen, och många plagg blir förstörda av svetten. Den som svettas extremt mycket väljer också noga vilka färger han/hon har på sig, för att svetten inte ska synas lika väl. Oplanerade besök hemma hos andra där skorna måste tas av kan vara ångestladdat. Svett i armhålorna, ljumskarna och på ryggen kräver alla samma grad av planering vad gäller klädsel, färger och miljö. Det är heller ingen som vill lämna våta fläckar efter sig på stolar och andra möbler.

Bra behandling mot svett finns

svettTraditionellt har det inte funnits några speciellt bra metoder för att lindra det här handikappet. Svettningar i armhålorna har ”botats” med att armhålan snittas upp och hud skrapas bort, en metod som för övrigt inte hjälper på sikt. När ärren läkt, kommer svetten tillbaka. Handsvett brukade förr behandlas genom att man gjorde ett kirurgiskt ingrepp bland nerverna i bröstkorgen. Inte heller det utan risker. Den behandling som oftast används idag är injektioner med botulinumtoxin, även kallat Botox, i ett rutnät på den yta som ska behandlas. Med en tunn nål läggs en droppe av medlet under huden vid varje stick. Medlet hindrar signalen från nerven till svettkörteln att nå fram. Resultatet håller länge, upp till 12 månader. Det finns också läkemedel i form av tabletter som läkaren kan rekommendera.

När är det dags att söka hjälp för svett?

Alla som lider av hyperhidros vet att det påverkar livskvalitén mycket. Därför: vänta inte, utan kontakta vårdcentralen. Om inte hälsocentralen utför behandling själva, kan de remittera till en svettmottagning. En del svettmottagningar kräver inte heller remiss. Ett annat alternativ är att bekosta behandlingen själv hos privatläkare.

Stäng meny