Det finns många myter om kost och hälsa, i en tid som är hälsomedveten och orolig. Vad är råden från Livsmedelsverket för att främja hälsa i skolmatsal till exempel?

Vad finns det att tänka på kring all information om kost som hela tiden möter oss online? Bland annat att vara källkritisk och inte gå på varje enkelt påstående. Du som är en aktiv person behöver till exempel äta protein, men animaliskt protein är inte bättre än vegetabiliskt protein, och ger ingen större effekt på muskelbyggandet, än protein från baljväxter. Däremot behöver de allra flesta av oss vitamin b12, inte minst om du är vegetarian. Det får du i dig från vitaepro plus, och den vitaminen bidrar till att reducera bland annat trötthet och utmattning.

Myter kring vegomat

Några fler myter kring vegetarisk kost som florerar är att du inte skulle bli mätt på vegomat, fast du visst blir det om du äter rätt mängd fibrer, råris, quinoa och ägg, ost eller annat som funkar om du är lakto-ovo-vegetarian. Det finns även en förutfattning om att det skulle vara dyrt med vegetarisk mat, men det är snarare så att det är köttsubstituten och färdigmaten som får kostnaderna att ränna iväg, medan säsongsbaserade råvaror, linser, ärtor, vitkål, morötter och potatis oftast är rätt så billigt. Dessutom är det inte alls tråkigt med vegomat, som många fortfarande håller fast vid, det kan bli jätteroligt med rostade nötter, frön, goda grönsaker och rivet citronskal. Mer om detta kan du läsa om här.

Råd kring skolmat och främjandet av hälsa

Livsmedelsverkets råd till servicerelaterade funktioner, så som i skolmatsal, är som följer:

  • Använd skolmåltiden för att främja lärande, utveckling och trivsel på skolan.
  • Servera minst en vegetarisk rätt som alla får äta av, och ha ett stort salladsbord med minst fem olika sorters grönsaker.
  • Servera lunchen vid ungefär samma tidpunkt varje dag.
  • Elever ska ha minst 20 minuter för att äta sin lunch.
  • Sätt gränser för hur långt skolan kan tillmötesgå enskilda önskemål om specialkost.

Det är alltså viktigt att skolan ska främja en hälsosam livsstil och där ingår såklart kost som en viktig aspekt. Det ska inte bara vara mat som är bra för kropp och knopp, utan även mat som är bra ur ett hälsoperspektiv. Gärna ska det vara välsmakande också, så att barn och unga faktiskt äter i matsal och inte ute. Mer om detta i SVT och på Livsmedelsverket.

 

 

Stäng meny