Att jobba inom vård och omsorg är ett givande arbete som också kan vara påfrestande för både kropp och själ. Du har ett stort ansvar för människor som behöver din hjälp, och för att utföra alla uppgifter utsätter du ofta din egen kropp för en hel del ansträngande saker.

Tack vare olika hjälpmedel kan du förebygga och behandla olika skador och problem som ofta uppstår i samband med vårdarbete. Det finns till exempel mycket bra handledsstöd online som fungerar avlastande, ger stabilitet och utgör ett skönt stöd. Här kommer får du några vidare exempel på hjälpmedel som kan vara dig till gagn när du arbetar.

Skaffa rätt stöd

Tyvärr ligger vården högt på listan över yrkesgrupper med de flesta arbetsskadorna. Över huvud taget är yrken där du arbetar nära människor mest riskfyllda, vilket bland annat beror på att det ingår många olika moment där du inte alltid har full kontroll över dina rörelser. Om du jämför med exempelvis industriarbetare, en annan riskgrupp, har de med maskiner och föremål att göra medan du ska lyfta, vända och stödja levande personer som du inte vet hur de kommer reagera. Det innebär plötsliga ryck och knyck, och även om en patient varken är särskilt stor eller stark är det tillräckligt betungande för att du riskerar en sträckning eller ett ryggskott.

Idag finns det många bra hjälpmedel som du kan använda i ditt arbete. Några få exempel är:

• Axelskydd – håller leden på plats och förhindrar för stora rörelser
• Armbågsskydd – avlastar senor och nerver i underarmen och handen
• Ryggstöd – stabiliserar och avlastar ländryggen
Till det kommer även olika maskiner som kan hjälpa dig med att lyfta patienter, samt ergonomiska hjälpmedel som underlättar hur du sitter och står. Något så enkelt som en ländryggskudde kan göra både pendlandet och arbetet vid skrivbordet lättare, och med en hållningsväst håller du ryggraden i korrekt position i alla lägen.

Viktigt med utbildning

Det är inte enbart arbetsuppgifterna i sig som kan vara påfrestande för din kropp. Många gånger beror skador på att vårdarbetare inte fått lära sig olika metoder att jobbare på ett tryggare och mer avlastande sätt. Utbildning i ergonomi är därför A och O eftersom det finns massor av smarta tricks att tillgå.

Kom också gärna med egna förslag. Du ser ju med egna ögon vilka de största problemen är och märker du att det finns möjligheter till förbättringar är det till stor hjälp för alla om du uppmärksammar det. Visste du att det är oerhört vanligt med fallolyckor bland vårdpersonal, till exempel? Det pratas mycket om hur vården måste förebygga att patienter trillar och skadar sig men faktum är att det är en lika viktig fråga bland personalen. Ta gärna upp olika situationer där du anser att det finns möjligheter att förebygga olyckor med din arbetsgivare.

Avslutningsvis är det också viktigt att du värnar om din mentala hälsa. Vårdyrket kan vara stressigt och påfrestande, och många upplever att de varken hinner med eller räcker till. Prata med dina vänner och kollegor, och var inte rädd för att söka professionell hjälp. Ditt allmänna välmående är den främsta prioriteten för att du ska ha styrka att kunna hjälpa andra.

Stäng meny