Har det börjat svida eller bränna när du går och kissar? Springer du på toaletten i tid och otid? Upplever du en värk i området runt urinblåsan? Då kan det med stor sannolikhet bero på att du fått en infektion i urinvägarna och det är bara att börja behandla med en gång!

Att få urinvägsinfektion är något mycket vanligt och kan drabba både barn och vuxna. Rent statistiskt så är det ungefär fyra gånger vanligare bland kvinnor än män och det beror framförallt på att deras urinrör är kortare och sitter närmare tarmöppningen och därför ger bakterier en snabbare och mer exponerad inkörsport. Även djur kan drabbas av blåskatarr, som det ofta kallas, och som tur är finns det både bra och effektiva behandlingar men också mycket du kan göra för att undvika detta svidande hälsoproblem.

Hur uppkommer urinvägsinfektioner?

Själva grundorsaken till att urinvägarna blir infekterade beror på att bakterier har tagit sig in från ändtarmsöppningen och tagit sig in i urinröret. Det här kan ske av många anledningar, men till de vanligaste hör:

  • sexuellt umgänge
  • bärande av blöta eller fuktiga kläder
  • torra slemhinnor
  • graviditet
  • bristande underlivshygien

Sedan barnsben får pojkar och flickor lära sig att det är viktigt att ha torra och rena underkläder på sig, att äta en bra och varierad kost för ett bra immunförsvar och att rengöra sig regelbundet, men trots det är urinvägsinfektioner mycket vanliga. I de allra flesta fallen är de lätta att behandla men det kan uppstå komplikationer som är viktiga att känna till.

Behandling och förebyggande åtgärder

Om du har drabbats av en urinvägsinfektion så är det framförallt viktigt att ställa rätt diagnos, särskilt när det är frågan om barn eller om du är man. Kontakta därför en läkare eller sjuksyster som kan ge dig rätt instruktioner. För kvinnor är det inte riktigt lika akut i de allra flesta fallen, men om du har feber eller frossa, är gravid eller lider av något kroniskt hälsoproblem så är det viktigt att snabbt få vård. Om infektionen sprider sig kan det leda till bland annat njurbäckeninflammation som är ett mycket allvarligare tillstånd och som kan leda till både skador på njurarna och blodförgiftning.

Medan allvarligare fall behandlas med antibiotika så kan lättare urininfektioner behandlas och förebyggas på egen hand, framförallt genom att ”kissas ut”, det vill säga att du dricker massor av vatten och med det får en ordentlig genomsköljning. Sedan urminnes tider har tranbärsjuice varit en väl beprövad metod, både för att bota och förbygga, bland kvinnor och det finns kapslar, vätskor och pulver att införskaffa.

Eftersom urinvägsinfektioner handlar om att tarmbakterier krupit in i urinröret så är intimhygien A och O, men också att du kissar regelbundet och helst går på toaletten direkt efter samlag. Även kosten spelar roll; studier har visat att färre vegetarianer drabbas än köttätare, vilket förmodligen beror på att kött främjar kolibakterier och att grönsaker motverkar dem. Har du väl fått en infektion så är du mer benägen till återfall, och då är det extra viktigt att du gör allt du kan för att undvika det och att du håller ditt immunförsvar på topp.

Stäng meny