Att svettas är ett sätt för kroppen att reglera temperaturen. Det är normalt att svettas när du tränar eller är varm, men också när du är stressad eller orolig. Överdrivna svettningar eller hyperhidros kan i bästa fall vara frustrerande. I värsta fall kan det vara skrämmande och hindra dig från att leva ett normalt liv. Ett grundtips är att om svettningarna påverkar din förmåga att utföra ditt arbete eller socialisera i vardagen bör du söka hjälp.

Produkter som ”Absolut Torr” brukar ses som det sista alternativet som du kan prova själv. Om du lider av överdriven svettning och redan har provat en sådan receptfri deodorant eller antiperspirant utan framgång, kan du börja med att ta ett djupt andetag. Det finns nämligen hjälp att få. För att bli av med svettningar kan du besöka en mottagning som erbjuder flera bevisade typer av behandlingar.

överdrivna svettningarOlika typer av svettproblem

Den mänskliga kroppen kan svettas från i princip var som helst, men händer, fötter och armhålor är de primära områdena. Vissa personer med överdriven svettning upplever att de svettas mer från ett specifikt område, medan andra svettas mer överallt.

Eftersom att svettning är en naturlig reaktion mot stress kan det ofta uppstå en ond cirkel. Kanske du under vissa dagar känner dig extra stressad och därmed naturligt svettas mer? Faktumet att du svettas mer än vanligt kan öka stressen, vilket ökar svettmängden – och så fortsätter det.

Andra orsaker till överdriven svettning kan vara sjukdom, stor alkoholkonsumtion, biverkningar från mediciner, diabetes, klimakteriebesvär eller övervikt. Om du känner dig orolig över din svettning kan du ringa 1177 för att rådgöra om nästa steg. Du bör oavsett vilket, känna dig trygg med vetskap om att svettningen går att behandla, både permanent och tillfälligt.

Mikrovågsbehandling

Denna behandling innebär att svettkörtlarna och körtlarna som skapar lukt förstörs genom energi från mikrovågor. Resultatet är permanent. Redan efter första behandlingen har svettutsöndringen i genomsnitt minskat med runt 80 %. I dagsläget fungerar denna metod endast på armhålor. En för- eller nackdel med behandlingen, beroende på din preferens, är att även hårväxten i området minskar med ungefär 40 %.

Behandlingen tar ungefär mellan 1,5 till 2 timmar och görs med bedövning i armhålorna. Samtidigt kyls huden för att undvika skador. Efter behandlingen kan det ibland uppstå smärta och svullnad vid armhålorna. Detta är normalt och brukar ge med sig efter ett par veckor.

Botulinumtoxinbehandling

Om du vill behandla andra områden än under armarna är botulinumtoxinbehandling det vanligaste alternativet. Det fungerar så klart också på armhålorna. Behandlingen består av en kombination av injektioner av exempelvis Botox och tablettbehandling. Svettningarna reduceras i ungefär 7,5 månader, upp till ett år. Efter det kommer svettningarna tillbaka och behandlingen behöver göras om på nytt. Bieffekterna kan vara tillfällig smärta, men den försvinner i de flesta fall efter några veckor även här.

Många anser det vara ett problem att personer med överdriven svettning inte har rätt till ersättning inom EU. Detta fastställdes när en patient från Stockholm, som behandlats med botulinumtoxin utanför landet, inte fick rätt enligt Högsta förvaltningsdomstolen.

Stäng meny